Rabu, 30 Disember 2020

Halau dan Halang Burung Ciak Rumah dari Mengotori Harta Benda Anda?

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, dah pakat bersedia untuk masuk tahun baru 2021? Bersedia ka tidak, kita kena tempuh juga naa... Fighting! πŸ’ͺ🏻😷

Baiklah, dalam entri ni cheq nak merungut berkongsi cerita sikit pasai haiwan perosak/pengacau selain dari hat yang lebih normal tu (macam tikus, lipas, cicak, lalat dan lain-lain yang lebih common tu). Ya, burung Ciak Rumah (matsalleh kata sparrow) pun termasuk dalam kategori haiwan perosak ni sebab dia boleh berak di atas kereta, hinggap di ruang veranda rumah dan berak sana sini, hinggap pada kain baju bersih yang kita penat-penat sidai di ampaian lepas tu berak sakan kat atas kain baju yang tak bersalah tu, curi dan kotorkan makanan orang yang terdedah di atas meja dan juga buat sarang pada ruang belakang sisir tingkap. Eeeeh geramnya. Kuajaq sungguh! 😀😠

Sabtu, 26 Disember 2020

Digital Arts Giveaway by Cuya

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua... hah mai tengok Giveaway yang ni pulak, anjuran cik blogger Cuya kita yang comei tu πŸ€“πŸŒΌ

Jumaat, 18 Disember 2020

Mini Giveaway Acrylic Painting by Ema

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, mai tengok ni! Ada seorang blogger yang terra (pandai) melukis di atas canvas tu sedang menganjurkan sebuah Giveaway yang mana hadiahnya ialah sebuah lukisan akrilik bersaiz mini, hasil lukisan beliau sendiri... πŸ’✨


Ahad, 13 Disember 2020

Buat Pankek Mini Guna Tepung Waffle Jadinya Sedap!

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam hujung minggu dan juga selamat menjalani PKPP/B/D dengan tenang. Hangpa sempat kejar Online Sale 12.12 dak? Alhamdulillah cheq sempat membeli beberapa produk yang cheq idamkan dari Shopee dengan diskaun menarik dan kos penghantaran percuma... hihihi, horey horey πŸ˜†✨

Baiklah, entri kali ni ialah entri memasak. Sebelum ni cheq dah buat waffle terbakaq kan, kali ni cheq buat pankek mini pula dengan menggunakan tepung waffle yang sama πŸ‘©πŸ»‍🍳✨

Proses cheq membuat pankek mini menggunakan Tepung Waffle Crispy dari jenama MATAF.

Sabtu, 5 Disember 2020

Beli Keropok Ikan Tamban Pengkalan Setar Original dari Marang

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, entri pertama cheq untuk bulan Disember ni ialah entri review produk makanan lagi. Ya, topik makanan ialah topik yang cukup menarik untuk dibincangkan πŸ˜‚πŸ˜‹. Sapa yang suka makan keropok ikan Tamban yang asli mai dari negeri Terengganu tu, jemput untuk taip "saya!" di ruangan komentar πŸ™‹πŸ»‍♀️πŸ™‹πŸ»‍♂️πŸ˜†

Keropok Ikan Tamban Pengkalan Setar, original mai dari Marang, Ganu kito (RM14.90/500g) πŸ€€πŸ‘πŸ»

Sabtu, 28 November 2020

Pertama Kali Cuba Buat Waffle, dan Hasilnya...

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam hujung minggu dan juga selamat menjalani PKPP/B/D dengan tenang. Entri memasak pulak kali ni, cheq cuba buat waffle. Ada yang terbakaq hanguih sikit tu, sebab... payah rupanya nak buat waffle pakai manual waffle pan yang macam ni. Baru cheq tau, tricky sungguh... πŸ˜‚πŸ€£

Proses cheq membuat waffle terbakar menggunakan Tepung Waffle Crispy dari jenama MATAF.

Sabtu, 14 November 2020

Kesihatan Tetap Menjadi Sebuah Prioriti Pada Cheq

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, apa habaq? Ada yang tengah makan maruku sambil tengok TV cerita Hindustan ka? Tengah Deepavali la katakan.., selamat menjaga SOP PKPB/D/P la naa, sentiasa berhati-hati dan menjaga jarak sosial apabila berada di tempat awam. Baiklah, kali ni cheq nak bersembang pasai pengambilan supplement Shaklee Herb-Lax untuk mengubati masalah perut dan sistem pencernaan yang tidak lancar πŸ˜„πŸ‘πŸ»

Isnin, 2 November 2020

Kepok Ikang KAKMU yang Mari dari Ganu Kito

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, entri review produk makanan datang lagiii (ya, topik makanan ni memang menarik πŸ˜‚πŸ˜‹). Siapa kat sini yang suka makan kepok ikan yang rangup 'krup krap' tu? πŸ˜‹πŸ‘πŸ»

KEPOK KAKMU (RM16/500g) serta coleknya (RM4.50) - harga dari aplikasi Shopee (seller - mizyima)

Ahad, 25 Oktober 2020

Resipi Ayam Santan Berempah yang Lebih Padu Baq Hang!

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam hujung minggu dan juga selamat mematuhi SOP PKP dengan tenang dan berhati-hati di mana jua hangpa berada. Masak apa tadi? Cheq nak up entri memasak la pulak... jom, mari kita memasak πŸ‘©πŸ»‍🍳πŸ”₯

Gambar no.1: Ayam perap santan di dalam bekas aluminium foil, sedia untuk dimasak dalam Air Fryer. Gambar no.2: Ayam perap santan yang siap dimasak. Gambar no.3: Ayam Santan Berempah siap dihidang.

Jumaat, 23 Oktober 2020

Nescafe Cold Brew Latte - Review yang Paling Ikhlas dari Cheq

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, hari ini sudahpun masuk minggu ke-4 kita berada dalam bulan Oktober tahun 2020... begitu cepatnya masa berlalu kan? Sangat mencabar tahun ni noo... bertabahlah kita... 😷

Okeh, cheq nak sembang pasai kopi lagi kali ni, penggemar kopi la katakan... πŸ˜ŽπŸ˜‹

Nescafe Cold Brew (RM3.00 - harga dari kedai serbaneka U-Station)

Rabu, 14 Oktober 2020

Panda Datang dengan Membawa Zinger Cheezy Burger dari KFC Kangar

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, hangpa suka makan Kepci (KFC) dak? Sapa ja yang tak suka Kepci kan? Ada ka? Ada ka yang tak suka Kepci? πŸ€”πŸ€·πŸ»‍♀️πŸ˜†

KFC Zinger Cheezy Burger (RM11.50), Coleslaw (L - RM6.90)  dan Whipped Potato (L - RM6.90) - Harga dari aplikasi FoodPanda

Rabu, 7 Oktober 2020

Teh Tarik F&N Kurang Manis Satuuu!

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, hari ini sudah pun seminggu kita berada dalam bulan Oktober tahun 2020... begitu cepatnya masa berlalu kan? Sangat mencabar tahun ni... bertabahlah noo... 😷

Okeh, cheq nak bercerita pasai teh tarik pulak kali ni... ada sesiapa kat sini yang sudah mencuba produk minuman Teh Tarik F&N yang kurang manis tu? πŸ˜ŽπŸ˜‹

Teh Tarik F&N Kurang Manis (RM2.80)

Sabtu, 19 September 2020

SEGMEN BLOGLIST TIARASAPHIRE.COM

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, pahabaq? Cheq harap semua pun sedang sihat dan sejahtera belaka. Jom sertai Segmen Bloglist yang dianjurkan oleh blog TIARASAPHIRE.COM. Hangpa semua dijemput untuk pakat klik pada banner segmen kat bawah ni untuk ke blog penganjur dan baca syarat-syarat penyertaannya yang sangat simple mimple. Jom pakat join ramai-ramai, tarikh akhir untuk sertai segmen blogger ini ialah pada 30 September 2020 πŸ˜Ž

Ahad, 13 September 2020

Daging Masak Merah ala Thai dengan Pes Dapur Thai Aroy, Sedap Deli by Sysfel

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam hujung minggu dan juga selamat menjalani fasa PKPP dengan tenang dan berhati-hati. Entri memasak lagi kali ni... jom kita masak Daging Masak Merah ala Thai pulak πŸ‘©πŸ»‍πŸ³πŸ˜‹

Dari kiri ke kanan, gambar No.1: Bahan-bahan masakan disediakan. No.2: Daging mentah dihiris nipis. No.3: Daging mentah dalam bekas aluminium foil, diletakkan dalam basket Air Fryer. No.4: Daging dibakar dalam Air Fryer. No.5: Sayuran siap dipotong sebelum ditumis. No.6: Daging bakar dikeluarkan dari Air Fryer. No.7: Sayuran ditumis bersama pes Masak Merah. No.8: Daging bakar ditumis bersama sayuran dan pes Masak Merah. No.9: Daging Masak Merah ala Thai siap dihidang.

Ahad, 6 September 2020

Resipi Udang Goreng Butter + Sos Tiram yang Terbaik Baq Hang!

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, siapa kat sini yang belum pernah makan udang masak dengan butter dan sos tiram? Sedap gila baq hanggg... rugi kalau tak cuba resipi nih! πŸ˜‹


Ahad, 30 Ogos 2020

S.O.S Sensasi Ohsem Smokey BBQ Mb yang Hitam Burgernya!

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, apa habaq? Seronok ka cuti-cuti di kala PKPP sempena menyambut ulangtahun hari kemerdekaan Malaysia yang ke-63 ini? Pakat-pakat prihatin la kita noo, kita jaga kita πŸ€“✨

Ahad, 23 Ogos 2020

Balm Bidara As-Syifa' itu Panas tetapi Melegakan

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, pahabaq hangpa di hari hujung minggu ni? Dah ada yang siap pasang bendera Malaysia kat rumah ka sempena menyambut ulangtahun hari kemerdekaan negara kita yang tercinta ni? 😎🎈

Okeh... dalam entri kali ni, cheq nak berkongsi pengalaman sikit berkaitan sakit otot dan balm bidara πŸ§πŸ˜€

Balm Bidara As-Syifa' Lemon dan Original 

Sabtu, 15 Ogos 2020

Review Blog Ct Cheery | Pemenang Segmen Teka Apa Itu oleh Cik Suerin

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, entri cheq kali ini ialah entri blog review buat pemenang ketiga bagi segmen blogger TEKA APA ITU yang cheq ada anjurkan dalam bulan Jun yang lepas. Tahniah sekali lagi cheq ucapkan buat puan Ct Cheery πŸŽ‰✨

Bismillahirahmanirrahim... ya, cheq masih rasa agak nebes untuk me-review blog orang tau, al maklumlah cheq ni kan masih berada dalam kategori blogger junior lagi πŸ‘ΆπŸ»πŸ˜†πŸ€­

Khamis, 6 Ogos 2020

Review Blog Rubiah Kadir | Pemenang Segmen Teka Apa Itu oleh Cik Suerin

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam Ogos! Entri cheq kali ini ialah entri blog review lagi. Bismillahirahmanirrahim... masih belum hilang rasa nebes cheq ni bila hendak me-review blog orang lain tau, yalah sebab cheq ni masih berada dalam kategori blogger junior lagi, jumlah blog followers pun baru mencecah dua angka saja uhuhuuk... πŸ˜†πŸ€­

Pertama sekali, tahniah diucapkan sekali lagi buat puan Rubiah Kadir kerana telah berjaya meneka peralatan apa yang cheq gunakan dalam segmen blogger TEKA APA ITU yang cheq ada anjurkan dalam bulan Jun yang lepas  πŸ‘πŸ»πŸ˜Ž

Selasa, 28 Julai 2020

Review Blog Dear Anies | Pemenang Segmen Teka Apa Itu oleh Cik Suerin

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, entri cheq kali ini ialah entri blog review! Bismillahirahmanirrahim... nebes rasanya nak me-review blog orang ni tau, lagi-lagi blog seorang blogger yang otai haa... cheq ni pulak masih berada dalam kategori blogger junior lagi πŸ˜†πŸ€­

Pertama sekali, tahniah diucapkan sekali lagi buat mem besar kita Dear Anies kerana telah berjaya meneka peralatan apa yang cheq gunakan dalam segmen blogger TEKA APA ITU yang cheq ada anjurkan baru-baru ini  πŸ‘πŸ»πŸ˜Ž

Ahad, 12 Julai 2020

Ayam Santan Berempah Air Fryer

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam hujung minggu dan juga selamat menjalani fasa PKPP dengan tenang dan berhati-hati. Sepertimana yang cheq pernah janji dalam entri segmen TEKA APA ITU sebelum ini, nah... ini dia resipi penuh bagi masakan Ayam Santan Berempah yang penuh misteri tersebut πŸ˜‹πŸ˜‚

Gambar no.1: Bahan perapan. Gambar no.2: Ayam yang belum diperap. Gambar no.3: Ayam yang sedang diperap. Gambar no.4: Ayam perap sedia untuk dimasak dalam Air Fryer setelah dibalut dengan aluminium foil. Gambar no.5: Ayam perap sedang dimasak dalam Air Fryer. Gambar no.6: Ayam perap siap dimasak. Gambar no.7: Hidangan Ayam Santan Berempah Air Fryer.

Selasa, 7 Julai 2020

Oden Kari Bowl Versi Marrybrown

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam PKPP dan salam Julai 2020. Entri review produk makanan kembali bertandang lagi di blog ini... hihi πŸ˜‹πŸ€“πŸ§

Mb Oden Bowl - RM4.90 (A'la carte, take-away)

Jumaat, 26 Jun 2020

Segmen TEKA APA ITU oleh Cik Suerin

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua... hah? Cik Suerin buat segmen blogger? πŸ˜³πŸ˜†πŸ˜Ž

Ya kawan-kawan sekalian, sudah lama sebenarnya cheq teringin nak anjurkan apa-apa segmen blogger tapi tak pernah ada idea yang cheq rasa macam menarik untuk diguna pakai 🀭

Sabtu, 20 Jun 2020

Pazzta Maggi pun Sedap juga Rupanya

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, entri review produk makanan datang lagiii (ya, topik makanan ni memang menarik πŸ˜‚πŸ˜‹). Siapa kat sini yang sudah mencuba produk keluaran Maggi - Pazzta Mushroon Penne yang agak baru ini? πŸ˜‹πŸ‘πŸ»

Maggi Pazzta Mushroom Penne - RM3.50 (harga dari kedai serbaneka U-Station)

Sabtu, 13 Jun 2020

Menikmati Street Art 2020 di Kangar Perlis

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam PKPP dan selamat menjalani kehidupan dengan terus mengamalkan penjarakan sosial serta langkah-langkah berjaga-jaga yang lain agar kita terus terhindar dari dihinggapi COVID-19, InshaAllah... 😎🀲🏻

Sabtu, 30 Mei 2020

Segmen Hari Raya by Ummi

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, Salam Syawal 1441H! Selamat Hari Raya AidilFitri, Maaf Zahir & Batin πŸ§•πŸ»πŸ€πŸ»✨

Jumaat, 22 Mei 2020

Satu Resipi yang Sesuai untuk Masak Tiga Jenis Sayur

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, tak lama lagi nak beraya dah kita semua ni noo? Ada yang bercadang nak terima tetamu mai berkunjung ke rumah ka, atau ada yang bercadang nak menjadi tetamu? Cheq ni pula cuma bercadang nak jadi tetamu di rumah sendiri saja pada 1 Syawal nanti... hihi 😬😎

Gambar no.1: Bahan-bahan masakan. Gambar no.2: So'un, udang kering dan bawang putih direbus. Gambar no.3: Batang sawi, kicap, serbuk Maggi dan gula dimasukkan sekali. Gambar no.4: Daun sawi ditambah. Gambar no.5: Sayur sawi masak air siap dihidang.

Sabtu, 16 Mei 2020

Makaroni Bakar Berkeju Mudah Cara Cheq

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam hujung minggu dan juga selamat menjalani PKPB dengan tenang. Entri memasak lagi kali ni, biasalah kan bulan puasa. Hangpa semua dah pakat ada oven kan kat rumah tu? Dengar cerita oven tu antara hot items yang laris dijual semasa musim PKP ni. Jom kita buat makaroni bakaq pulak! πŸ˜‹πŸ˜‚
Gambar no.1: Bahan-bahan masakan. Gambar no.2: Makaroni direbus. Gambar no.3: Sos Prego dipanaskan bersama sosej ayam dan butter. Gambar no.4: Makaroni digaulkan bersama sos Prego. Gambar no.5: Makaroni dalam talam sebelum dibakar. Gambar no.6: Makaroni dalam talam siap dibakar. Gambar no.7: Makaroni bakar siap dipotong.

Isnin, 4 Mei 2020

Spaghetti Carbonara Cendawan dalam 2 Keadaan, Bentuk dan Rupa

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam Ramadhan hari yang ke-11 dan juga selamat menjalani PKPB bagi negeri-negeri yang terlibat. Okeh, entri memasak pulak kali ni. Ada yang tak suka makan spaghetti ka? Cheq bukanlah di kalangan orang yang tidak suka makan spaghetti. Segala jenis pasta cheq balun saja... makaroni, spaghetti, lasagna, semua pun cheq boleh makan dengan hati yang gumbira dan berbahagia sekali, janji HALAL saja cheq pun ON! πŸ˜‹πŸ˜‚

Gambar no.1: Bahan-bahan masakan. Gambar no.2: Spaghetti direbus. Gambar no.3: Spaghetti ditos. Gambar no.4: Sos carbonara cendawan dipanaskan bersama daging ayam kisar dan cendawan. Gambar no.5: Spaghetti digaulkan bersama sos carbonara. Gambar no.6: Spaghetti carbonara cendawan siap dimasak.

Ahad, 26 April 2020

Panda Datang Membawa Kebab dan Roti John dari Taman Tembusu

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam Ramadhan di hari ke-3 dan juga selamat menjalani PKP fasa ke-4 dengan hati yang cekal. Hangpa suka makan kebab dan roti John dak? Haa... dalam entri kali ni izinkan cheq untuk berkongsi dengan hangpa semua kat mana boleh beli kebab dan roti John daging dan ayam yang boleh tahan sedap jugalah rasanya dalam negeri Perlih nih... πŸ˜‹

Roti John daging (RM6), kebab gulung daging (RM7) dan kebab wrap ayam (RM7) dari Kebab & Rojak Bang Non (harga dari aplikasi FoodPanda).

Khamis, 9 April 2020

Bersenam di Rumah Saja Sepanjang Tempoh PKP/RMO/MCO

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, pahabaq dah hangpa di hari PKP yang ke-23 ini? Berapa kali dah hangpa bersenam sepanjang tempoh pergerakan terkawal ni? 🀸🏻‍♀️πŸ’ͺπŸ»πŸ˜†

Pilih jangan tak pilih... pilih mana yang sesuai dengan hangpa kemudian install dan eksesaisss... πŸ˜‚πŸ€ΈπŸ»‍♀️

Khamis, 2 April 2020

Lempeng Nasi Rangup pun Boleh Berkungfu!

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, pahabaq dah hangpa di permulaan minggu ke-3 RMO/MCO ni? Masak apa hari ni? Kali ni cheq nak kongsi resipi yang unik ala-ala kuetiow Kungfu, tapi tak pakai kuetiow. Cheq gantikan kuetiow tu dengan lempeng nasi yang digoreng rangup πŸ˜‹πŸ˜„


Jumaat, 27 Mac 2020

Segmen Bloglist 2020 Cida

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, pahabaq? Jom sertai Segmen Bloglist yang dianjurkan oleh blog IBUCIDAHangpa boleh pakat klik pada banner segmen kat bawah ni untuk ke blog penganjur dan baca syarat-syarat penyertaannya yang sangat simple mimple. Jom pakat join ramai-ramai, tarikh akhir untuk sertai segmen blogger ini ialah pada 31 Mac 2020 😎

Ahad, 15 Mac 2020

COVID-19 | Bezakan Berita Mana yang Palsu Mana yang Benar

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, hangpa pahabaq? Cuti sekolah ni hangpa nak pergi jalan-jalan bercuti ke mana? Semoga semua sedang sihat sejahtera dan mengamalkan apa yang dipesan oleh KKM demi kesejahteraan diri sendiri serta keluarga tersayang 😎

Baiklah, dalam entri kali ni cheq nak kongsi sumber (channel) berita yang sahih serta wajar sekiranya kita semua memilih untuk mengikutinya. Hangpa semua ada install aplikasi Telegram dah ka belum? Jom semua pakat ikuti saluran Telegram MAJLIS KESELAMATAN NEGARA yang rasmi (MKNRasmi) ni: https://t.me/MKNRasmi 

Jumaat, 6 Mac 2020

Churros + Sos Coklat Pekat dari Marrybrown tu Sedaplah!

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, apa habaq bulan Mac 2020 hangpa sekalian? πŸ€“✨

MB Churros - RM5.90 (take-away)

Rabu, 26 Februari 2020

Panda Datang Membawa Burger Daging dan Kentang Goreng dari Sukee Station

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, hangpa suka makan burger daging saiz jumbo yang ada beef patty yang gemuk dan tebai dak? Haa... dalam entri kali ni izinkan cheq untuk berkongsi dengan hangpa semua kat mana ada juai burger daging saiz jumbo yang ada kat negeri Perlih nih... πŸ˜‹
Set Burger Daging SUKEE STATION - RM10.90 (harga dari aplikasi FoodPanda)

Ahad, 16 Februari 2020

Sandwich Aiskrim Walls Berkartun Perisa Teh Tarik Lipton

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, hangpa suka makan aiskrim jenis sandwich dak? Ada yang sudah pernah makan WALL'S Lipton Teh Tarik Sandwich yang bergambar kartun lucu ni? πŸ˜†πŸ’πŸ»‍♀️
WALL's Lipton Teh Tarik Sandwich - RM2 (harga dari kedai serbaneka U-Station)

Ahad, 9 Februari 2020

Dah Bersedia Redho Nak Kena Palam Gigi, Tetapi...

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, pahabaq hangpa di hari hujung minggu ni? 😎🎈

Okeh, kali ni cheq nak berkongsi pengalaman sikit berkaitan dengan kesihatan serta penjagaan gigi. Cerita cheq ni macam lawak la sikit tapi memang ada nilai murni yang berguna dan bermanfaat untuk dikongsi... πŸ˜¬πŸ˜‚

Gunalah SENSODYNE! 😬😁

Ahad, 2 Februari 2020

Beras BARIO Produk Sarawak yang Mantap!

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, sekejap saja sudah masuk bulan Februari noo, ishh rasa macam 2 atau 3 hari lepas saja kita baru sambut tahun baru 2020 kanss... huishhh begitu cepatnya masa berlalu... πŸ˜…⌚⏳

Okeh... cheq nak bercerita pasai beras pulak kali ni. Beras Bario ni istimewa sebab ianya datang dari kawasan tanah tinggi dari negeri Sarawak sana. Siapa yang dah pernah cuba beras Bario sini sila angkat tangan! (boleh tempek icon angkat tangan πŸ™‹πŸ»‍♀️πŸ™‹πŸ»‍♂️ di ruangan komen) πŸ˜‚

KENYALANG BARIO WHITE RICE - RM19.60 per kg (Harga dari Lazada dan Shopee)

Ahad, 26 Januari 2020

Burger Ayam Mb Tidak Pernah Mengecewakan Cheq

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, apa habaq? Seronok ka cuti raya Cina kali ni? πŸ˜†πŸ§§

Mb Hotouch Burger - RM9.50 (A' la carte, take-away)

Ahad, 19 Januari 2020

Manis, Sejuk, Pedas, Panas, Semuanya Ada di Sushi King

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, jom kita sembang pasai makanan lagi kali ni... ya... blog ni memang suka kupas topik makanan... (mesti ada di antara hangpa yang dok ingat tuan blog ni tembun orangnya, kan?) πŸ˜‚πŸ˜¬

Matcha Doughnut Ice-cream - RM4.90

Isnin, 13 Januari 2020

Cerita Mengopi Kopi Tupai dan Nescafe Lebih Kaw

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, hari ini sudah pun nak masuk dua minggu kita berada dalam tahun 2020... begitu cepatnya masa berlalu kan, ada yang sudah mula merealisasikan azam tahun baru masing-masing ka...? πŸ€“⌚⏳

Okeh, cheq nak bercerita pasai kopi pulak kali ni... ada sesiapa kat sini yang pernah minum produk minuman kopi segera 3-in-1 cap Tupai Special? ☕πŸ˜ŽπŸ˜‹

Tupai Special 3-in-1 Mini White Coffee (20g x 4 sachets) - RM2.10 (harga dari kedai NT)

Ahad, 5 Januari 2020

Amalan Baru yang Kita Perlu Praktikkan Mulai Tahun 2020

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, cheq nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2020 buat hangpa sekalian! πŸŽŠπŸŽ‰✨

via GIPHY

Baiklah, merujuk kepada tajuk entri cheq kali ini yang berbunyi seperti sebuah peringatan yang serius (memang agak serius juga la), amalan atau perkara baru yang kita semua perlu beringat dan mula praktikkan mulai tahun ini ialah berkaitan dengan... cuba hangpa teka apadia? πŸ€”πŸ˜Ž