Ahad, 13 September 2020

Daging Masak Merah ala Thai dengan Pes Dapur Thai Aroy, Sedap Deli by Sysfel

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam hujung minggu dan juga selamat menjalani fasa PKPP dengan tenang dan berhati-hati. Entri memasak lagi kali ni... jom kita masak Daging Masak Merah ala Thai pulak πŸ‘©πŸ»‍πŸ³πŸ˜‹

Dari kiri ke kanan, gambar No.1: Bahan-bahan masakan disediakan. No.2: Daging mentah dihiris nipis. No.3: Daging mentah dalam bekas aluminium foil, diletakkan dalam basket Air Fryer. No.4: Daging dibakar dalam Air Fryer. No.5: Sayuran siap dipotong sebelum ditumis. No.6: Daging bakar dikeluarkan dari Air Fryer. No.7: Sayuran ditumis bersama pes Masak Merah. No.8: Daging bakar ditumis bersama sayuran dan pes Masak Merah. No.9: Daging Masak Merah ala Thai siap dihidang.

Inilah dia caranya cheq memasak Daging Masak Merah ala Thai yang mudah, cepat dan semestinya sedap, yang mana rahsia kesedapannya terletak pada pes perencah masak merah segera dari Dapur Thai Aroy, Sedap Deli by Sysfel. Hangpa boleh cari pes perencah Thai ni secara online kat Shopee (RM7.90 sepeket). Ada bermacam-macam pes perencah lain lagi untuk pelbagai jenis masakan ala Thai dari jenama ni. Apa? Risau halal ka dak produk ni? Jawapannya, mestilah halal weiii... πŸ’πŸ»‍♀️πŸ‘‡πŸ»


Okeh, jom kita memasak... πŸ‘©πŸ»‍πŸ³πŸ–


▶ Bahan-bahan:

✎ Daging lembu (bahagian batang pinang, lebih kurang 550g)
✎ Pes perencah masak merah segera (sepeket 160g)
✎ Gula (1 sudu besar)
✎ Bawang besar (2 biji saiz sederhana, dipotong dan dicincang)
✎ Bawang putih (4 ulas, dihiris)
✎ Daun bawang (sepokok saiz sederhana, dipotong kasar)
✎ Tomato (sebiji saiz sederhana, dipotong)
✎ Minyak masak (1 sudu besar, untuk menumis)
✎ Air (setengah cawan)


▶ Cara-cara:

1. Hiris daging mentah dengan agak nipis dan semestinya dalam arah yang melintang kepada alur otot daging tersebut. Elok hiris melintang supaya daging ni senang nak dikunyah nanti 🧐

2. Susun semua hirisan daging mentah tu di dalam sebuah bekas aluminium foil dan kemudian bakar di dalam Air Fryer pada suhu 180°C selama 25 minit.

3. Sementara menunggu daging siap dibakar, potong semua sayuran yang akan ditumis di dalam kuali bersama pes perencah sebentar lagi.

4. Apabila daging sudah siap dibakar, keluarkan dari Air Fryer dan ketepikan dahulu.

5. Tumiskan bawang putih dan bawang besar yang dicincang tadi tu selama beberapa saat, kemudian masukkan air, pes perencah dan gula. Masukkan bawang besar yang telah dipotong, daun bawang dan tomato.

6. Masukkan daging yang telah dibakar tadi dan goreng sekali selama lebih kurang 5 minit. Siap πŸ˜„




Sekian, beginilah caranya cheq memasak Daging Masak Merah ala Thai mengikut selera cheq. Maaflah kalau resipi ni tidak mengikut selera hangpa noo... ni versi cheq memasak daging tu guna Air Fryer terlebih dahulu, lepas tu barulah digoreng dalam kuali bersama pes perencahnya dan sayuran pilihan. Kalau nak memasak cara biasa, elok direbus dulu daging tu selama nak dekat sejam, lepas tu barulah dihiris nipis-nipis dan kemudian digoreng dengan pes perencah bersama sayuran kegemaran. Kot nak lagi padu dan pedashangpa boleh tambah ja cabai biasa ataupun cili api sebutir dua πŸŒΆπŸ˜ŽπŸ‘πŸ»


Jumpa lagi di lain entri!
πŸ™‹

20 ulasan:

  1. sedap ni..kuah dia gaul dgn nasi..perghh..

    BalasPadam
  2. Terjamin pes ini sedap kan?
    Mudah tidak perlu buat pes sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Flavor asas dia dah kira sedap la NA, tapi masih kena edit sikit tambah gula dan air ikut kesesuaian tekak sendiri πŸ‘ŒπŸ»✨

      Padam
  3. Tengok gambar pun dah nampak kesedapannya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap dan berbaloi πŸ‘πŸ»✨

      Padam
  4. Mudahnya masak guna pes dan air fryer. Nampak menyelerakan betul

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang mudah dan cepat, sedap pun sedap! πŸ˜†✨

      Padam
  5. bestnya ada pes yang mudah ni..Senang kalau ada kat rumah..Jimat masa memasak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang cukup memudahkan, sedap pulak tu..πŸ˜†✨

      Padam
  6. Waah disantap dengan nasi panas enak sekali ini, kak ...
    Tak terasa nasi telah banyak dimakan πŸ˜„

    BalasPadam
  7. bagus juga ada pes mcm ni..senang nk memasak :)
    yg pastinya sedap!

    BalasPadam
  8. uiiiii ni yg mkn berpinggan2 smpi x sedarπŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu la bahaya nih, sekali skala boleh la πŸ˜‚

      Padam
  9. oo memudahkan ada pes macam ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sangat memudahkan dan menjimatkan masa πŸ˜†πŸ‘

      Padam

Komen hangpa atas tanggungjawab hangpa la naa, timakasih sudi singgah sini ❤

Popular 30 Hari Lepas