Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam hujung minggu dan juga selamat mematuhi SOP PKP dengan tenang dan berhati-hati di mana jua hangpa berada. Masak apa tadi? Cheq nak up entri memasak la pulak... jom, mari kita memasak π©π»π³π₯
Gambar no.1: Ayam perap santan di dalam bekas aluminium foil, sedia untuk dimasak dalam Air Fryer. Gambar no.2: Ayam perap santan yang siap dimasak. Gambar no.3: Ayam Santan Berempah siap dihidang. |
Inilah dia caranya cheq membuat Ayam Santan Berempah yang boleh dikatakan mudah, sempoi dan semestinya lebih sedap dan mengancam kalau nak dibandingkan dengan versi yang sebelumnya π
▶ Bahan-bahan:
✎ Ayam kampung siap disalai (lebih kurang 500g)
✎ Santan segera (sekotak 250ml)
✎ Serai (2 batang: satu dipotong kasar untuk dikisar, satu lagi dibelah dua)
✎ Serbuk jintan manis (1 sudu besar)
✎ Serbuk Maggi secukup rasa (1 sudu kecil)
✎ Bawang besar (1 biji, dipotong dadu untuk dikisar)
✎ Bawang besar (1 biji, dipotong dadu untuk dikisar)
✎ Bawang putih (4 ulas, dipotong dadu untuk dikisar)
✎ Serbuk kunyit campur garam (1 sudu kecil)
✎ Kulit kayu manis (lebih kurang 5cm)
✎ Bunga lawang (1 kuntum)
✎ Bunga cengkih (2 kuntum)
▶ Cara-cara:
1. Basuh dan bersihkan setiap ketulan ayam seeloknya dengan membuang kulit dan lemak.
2. Kisarkan bawang besar, bawang putih dan serai yang telah dipotong tadi bersama sedikit air di dalam blender.
3. Sediakan bahan perapan di dalam sebuah mangkuk yang besar dengan mencampurkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi bersama santan, serai, serbuk jintan manis, serbuk Maggi secukup rasa, serbuk kunyit bergaram, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Kacaukan hingga sebati.
4. Masukkan ketulan-ketulan ayam tadi ke dalam bahan perapan dan gaulkan dengan baik. Tutupkan mangkuk dan biarkan ayam diperap selama 1 jam.
5. Masukkan ayam dengan bahan perapan sekali ke dalam bekas aluminium foil.
6. Bakar di dalam Air Fryer pada suhu 180°C selama 35 minit.
5. Masukkan ayam dengan bahan perapan sekali ke dalam bekas aluminium foil.
6. Bakar di dalam Air Fryer pada suhu 180°C selama 35 minit.
Sekian, beginilah caranya cheq membuat Ayam Santan Berempah istimewa mengikut selera cheq. Maaflah kalau resipi ni tidak mengikut selera hangpa noo... kalau nak bagi ada rasa pedas, tambah ja cili api sebutir dua. Selain kaedah memasak menggunakan Air Fryer, hangpa boleh juga masak Ayam Santan Berempah ni guna ketuhar biasa atau Magic Pan π
Jumpa lagi di lain entri!
π
Pertama kali tahu pasal resipi ini.
BalasPadamCuba la NA, sedap lauk nih.. tidak keterlaluan rasanya kalau cheq kata resipi ni sama level dengan lauk pauk kenduri di hotel π
PadamLoved this recipe π thanks for your sharing π
BalasPadamYou're welcome and thank you also π
Padamnampak sedap sangat tu
BalasPadamMemang sedap lauk ayam ni, KakPI π
Padamala2 rendang..nmpk menyelerakan..kuah dia gaul dgn nasi..sedapp..
BalasPadamMemang kuah lauk ayam santan ni power dan padu πππ»
Padamwah kena cuba nie
BalasPadamSila sila π
PadamAda air fryer kerja memasak jadi senang gitu kan. Sedap nampaknya tu.
BalasPadamAir fryer ni memang sebuah inovasi yang membahagiakan π
PadamGaul kuahnya dengan nasi pun dah cukup sedap ni.
BalasPadamKuahnya memang ada umphhh! πππ»
PadamMacam masak lemak la yek. Cuma versi ni, tak perlu kacau-kacau, tak seperti masak dalam periuk, supaya santan tak pecah. Mana pulak nak carik ayam kampung siap disalai tu? Wow, mesti sedap, sebab ada bau smoky tu.
BalasPadamHihi..sesetengah markit atau pasar basah ada peniaga jual ayam kampung yang dah siap disalai. Kalau nak guna ayam biasa pun boleh jugak, cuma tak berapa nak best la rasa dia nanti π¬
PadamTak pernah lagi masak ayam kampung yang dah disalai. Menarik resepi ni, boleh cuba satu hari nanti
BalasPadamGuna ayam biasa pun boleh, tapi kurang best la rasa dia. Sila sila cuba π
Padam