Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam Ramadhan hari yang ke-11 dan juga selamat menjalani PKPB bagi negeri-negeri yang terlibat. Okeh, entri memasak pulak kali ni. Ada yang tak suka makan spaghetti ka? Cheq bukanlah di kalangan orang yang tidak suka makan spaghetti. Segala jenis pasta cheq balun saja... makaroni, spaghetti, lasagna, semua pun cheq boleh makan dengan hati yang gumbira dan berbahagia sekali, janji HALAL saja cheq pun ON! ππ
▶ Bahan-bahan:
✎ Spaghetti kering (separuh peket)
✎ Daging ayam cincang beku (separuh peket)
✎ Sos carbonara cendawan Prego (1 tin)
✎ Cendawan butang dalam tin (1 tin, setiap cendawan dipotong 4)
✎ Serbuk secukup rasa Maggi (1 sudu besar)
✎ Air (secukupnya untuk merebus spaghetti)
✎ Garam (separuh sudu kecil)
✎ Minyak kelapa sawit (1 sudu kecil)
▶ Cara-cara:
1. Panaskan air dalam pan yang dalam dan besar sehingga mendidih. Masukkan sedikit minyak masak dan garam. Masukkan spaghetti dan masak selama lebih kurang 10 minit di atas api sederhana besar.
2. Tutup api, toskan spaghetti. Ketepikan.
3. Panaskan sedikit air di dalam pan yang dalam dan besar, kemudian masukkan sos carbonara cendawan Prego, daging ayam kisar, cendawan dan serbuk secukup rasa Maggi. Masak sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan spaghetti yang ditos tadi ke dalam kuah carbonara dan gaulkan sehingga sebati di atas api yang kecil. Tutup api dan hidangkan.
4. Masukkan spaghetti yang ditos tadi ke dalam kuah carbonara dan gaulkan sehingga sebati di atas api yang kecil. Tutup api dan hidangkan.
Okeh, apa yang boleh dibuat dengan spaghetti carbonara cendawan ni kalau ada banyak lebihannya yang tidak termakan? Kalau ada lebih, kita buh dia dalam bekas tertutup, kemudian simpan dalam peti sejuk tu di bahagian chiller (bukan freezer). Esok tu kita buat ni pulak πππ»
Spaghetti bakar cara cheq, tanpa keju (...versi diet konon) π |
▶ Bahan-bahan:
✎ Spaghetti carbonara cendawan (lebihan dari semalam)
✎ Susu tepung (2 sudu besar)
✎ Butter (⅓ bar)
✎ Garam (secubit)
✎ Garam (secubit)
✎ Air (untuk melarutkan susu tepung)
✎ Telur ayam gred C (4 biji, dipukul)
✎ Gula kasar (separuh sudu kecil)
✎ Daun Oregano kering (1 sudu kecil - dikisar)
✎ Serbuk bawang putih (separuh sudu kecil)
✎ Daun Oregano kering (1 sudu kecil - dikisar)
✎ Serbuk bawang putih (separuh sudu kecil)
▶ Cara-cara:
1. Panaskan sedikit air dalam pan bersaiz sederhana besar dan dalam. Masukkan susu tepung, butter dan garam. Kacau sehingga susu menjadi larut dan kuahnya mendidih.
2. Tutup api. Masukkan spaghetti carbonara cendawan ke dalam pan dan gaulkan dengan kuah ini sehingga sebati. Masukkan separuh sebatian telur ayam dan gaul sehingga sebati.
3. Sapukan butter pada permukaan talam, kemudian masukkan dan ratakan spaghetti tadi di dalam talam tersebut. Curahkan baki sebatian telur ayam tadi ke atas spaghetti di dalam talam.
4. Taburkan sedikit gula kasar, serbuk bawang putih dan daun Oregano kering yang telah dikisar.
5. Bakar spaghetti di dalam ketuhar pada suhu 170°C selama lebih kurang 35 minit.
4. Taburkan sedikit gula kasar, serbuk bawang putih dan daun Oregano kering yang telah dikisar.
5. Bakar spaghetti di dalam ketuhar pada suhu 170°C selama lebih kurang 35 minit.
Sekian, beginilah cara cheq membuat spaghetti carbonara cendawan (dalam dua keadaan, bentuk dan rupa) tanpa keju (versi diet la konon) yang mengikut selera cheq. Maaflah kalau resipi ni tidak mengikut selera hampa noo... ππ€£
Jumpa lagi di lain entri!
π
Wow spaghetti bakar. Resipi luar biasa. Macam bingka.
BalasPadamNi kira macam satu spesies dengan makaroni bakar ja, tapi guna spaghetti π
PadamOk spaghetti bakar tak terfikir plak nak wat macam tu hihi. Dia macam mac n cheese baked tapi versi spaghetti hihi
BalasPadamYa VS..ni namanya baked carbonara spaghetti w/o cheese π
PadamBijak la spagethi bakar, hahah 1st time dengar..kreatif
BalasPadamJanji tak membazir lebihan makanan yang masih elok π¬
Padammenarik ni, boleh buat 2 masakan..sepjg Ramadan ni belum pernah masak pasta, selalu makan nasi shj..
BalasPadamNanti kalau ada teringin nak berpasta boleh la KakNO cuba buat ni π
PadamTak pernah cuba lagi spaghetti bakar. Saya pun peminat spaghetti juga.
BalasPadamBoleh la JR cuba buat ni nanti, tabur la cheese untuk hasil yang lebih 'oomph' π
Padamaaa sedapnya
BalasPadamDap dap π
Padamfirst time tengok orang buat macam ni. ahah. apa pun suka spaghetti =)
BalasPadamTak mau membazir punya pasal..π
Padamahaha. betul2, inovasi. hikss
Padamfuh
BalasPadamnasib tengok waktu sahur
hahahaha
ππ€
Padamhahahaha
PadamWah saya senang mendapat resep spagheti carbonara di post ini. Makanan ini sedang digemari kalangan muda di negara saya, kak. Saya juga kemarin memesannya.
BalasPadamSekarang ada resepnya disini, jadi bisa dipraktekkan pembuatannya dirumah.
Terimakasih resepnya, ya π
Sama-sama pak, saya cuma guna sos carbonara Prego saja di sini. Mudah dan cepat π
PadamSiap kucatat nama saosnya π.
PadamSemoga saja mudah diketemukan di supermarket.
π€ππ»
PadamSpaghetti bakar tu kena try nanti. Terliur aiih posa2 nihπ
BalasPadamSila sila try π
Padamyang jenis bakar tu x penah try lagi.. tapi jadi macam
BalasPadammacaroni bakar juga la sikit kan..
Ya betoi tu SYM, adik-beradik baked mac juga jadinya π
Padam