Ahad, 29 Mei 2022

Lempeng Kobis yang Sedap hingga Termimpi-mimpi

Salam Ahad semua! πŸ™‹πŸ»‍♀️✨

Entri kali ni cheq nak sembang pasai masak-masak lagi. Jom kita buat Lempeng Kobis pulak jom... πŸ‘©πŸ»‍πŸ³πŸ˜†

Sebelum ni cheq pernah kongsi macam mana cheq buat Pajeon kan? Orait, kali ni cheq modify sikit resipi yang dulu tu dan hasilkan "Kobis-jeon" atau Baechujeon pulak, tapi yang ini tak ikut resipi Baechujeon sangatlah, sebab cheq tak gunakan kobis panjang. Cheq guna kobis bulat dan buat ikut cara cheq yang tersendiri. Dan hasilnya? Marvelous baqhianggg... πŸ˜‚πŸ˜‹


Bahan-bahan:

1. Noraini's Korean Pancake Mix (200g) *Kat Shopee ada tepung ni, harganya RM2.10 saja

2. Kobis bulat (≈3 genggam, dipotong kasar)

3. Bawang besar (≈segenggam, dihiris nipis)

4. Sosej ayam (4 batang, dihiris separa nipis)

5. Tepung kentang atau jagung (3 sudu besar)

6. Air (≈200ml, untuk dibancuh dengan tepung)

7. Serbuk perisa Maggi secukup rasa (1 sudu kecil)

8. Minyak kelapa sawit (disembur dengan menggunakan oil sprayer semasa menggoreng)


Cara-caranya: 

Sila rujuk gambar kolaj di bawah πŸ€“πŸ‘‡πŸ»


Begitulah caranya cheq membuat lempeng kobis, cara cheq. Senang saja. Tengok gambar di atas pun rasanya dah boleh paham 100% kot noo? Buat lempeng saja kottt 😝, yang penting... api tak boleh kuat sangat, biar sederhana saja. Pan perlulah lebar, rata dan dari jenis non-stick yang berkualiti baik. Lagi satu kalau boleh, gunalah cooking oil sprayer (penyembur minyak masak) untuk minyakkan permukaan pan tu sebelum dan juga semasa menggoreng lempeng ni. Murah ja bekas oil sprayer tu, kat Shopee ada jual dengan harga yang tak sampai 10 hinggit pun. Sangat berguna benda ni di dapur, dapat mengurangkan insiden penggunaan minyak masak yang berlebihan di kala kita nak stir-fry makanan saja atau bakar lempeng dan roti πŸ‘©πŸ»‍🍳✨

Sekian dahulu entri masak-masak cheq kali ni, selamat mencuba resipi ni kalau teringin! Kobis panas yang lembut lagi disaluti dengan lapisan tepung lempeng yang agak rangup di luar itu rasanya sangat umphhh, dellissiosso~ πŸ˜†πŸ€“

Jumpa lagi di lain entri!

πŸ™‹

14 ulasan:

  1. Thanks for your sharing...

    BalasPadam
    Balasan
    1. You're welcome and thanks for dropping by ❤

      Padam
  2. Nampak sedap dan menarik resepi CS ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Timakasih JR, cuba la nanti bila rasa nak makan lempeng special 😁

      Padam
  3. cicah..sambal bilis, sedap ni...makan begitu saja pun enak sih!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap juga tu KakNO πŸ€“πŸ‘πŸ»

      Padam
  4. bahan resepi pun sedap tu kejadiannya mesti xtau nk habak kan cek

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihi.. kejadiannya membahagiakan tekak dan perut πŸ€­πŸ˜†

      Padam
  5. Makan begitu sahaja tanpa sos ya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ini ikut selera masing² nak makan macam mana dan dengan apa πŸ˜‹

      Padam
  6. Menarik resepi lempeng kubis ni. Sekali tengok macam lempeng pizza atau piza kertas. Tambah cheese agak2 jadi makanan Italian agaknya kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buh cheese dia jadi Italian, buh sambal belacan dia jadi Melayu, buh kimchi dia jadi Korean πŸ˜‚

      Padam
  7. Masakan yang sedap. Sekilas seperti martabak ya. Oh ya saya follow blog ini. Sukses selalu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih ya pak Vicky 🌼

      Padam

Komen hangpa atas tanggungjawab hangpa la naa, timakasih sudi singgah sini ❤