Salam semua! 🙋🏻♀️✨
Entri kali ni cheq nak sembang pasai masak-masak pulak. Jom buat Pajeon jom... 👩🏻🍳😆
Siapa tak kenai Pajeon atau Jeon? Bagi yang tak suka atau tak biasa dengan makanan Korea, Pajeon tu bukanlah nama orang. Pajeon ialah sejenis lempeng Korea yang ada banyak daun bawang. Kalau lempeng tu takdak daun bawang, orang Korea panggil dia Jeon saja. 'Pa' tu bermaksud daun bawang dalam bahasa Korea 🤓
Bahan-bahan:
1. Noraini's Korean Pancake Mix (200g) *Kat Shopee ada tepung ni, harganya RM2.10 saja
2. Daun bawang besar/merah (biar ja panjang-panjang, trim sikit saja)
3. Daging ayam goreng/rebus (dihiris nipis)
4. Kimchi kobis *Cheq guna kimchi dari jenama MARIMOGO
5. Telur ayam Gred B (sebiji), untuk dipukul sekali dengan tepung pajeon dan air
6. Air (320ml), untuk dibancuh dengan tepung pajeon
7. Sos dan hiasan akhir - Sos Nitsume dari jenama Otafuku, mayonais dan bijan bakar (toasted sesame seeds)
Cara-caranya:
Sila rujuk gambar kolaj di bawah 🤓👇🏻
Jumpa lagi di lain entri!
🙋
Sesekali masak dan makan hidangan Korea memang sedap kan. Tukar sekejap masakan sendiri.
BalasPadamVariety itu penting, baru tak rasa bosan 😆😬
PadamLempeng pernah makan, pajeon belum ada peluang cuba. Bagus ada yang siap peket.
BalasPadamBoleh cuba buat sendiri nanti kalau tak jumpa orang jual pajeon 😆
PadamSedapnya. Rajin CS masak makanan Korea.
BalasPadamSelera Korea 😂
PadamSedapnya nampak, pandai CS masak, rasa travel ke Korea pula..:)
BalasPadamHihi timakasih... cheq masak benda simple² ja buleh laa 🤭
Padambaharu saya tahu maksud pajeon
BalasPadam🤓👍🏻
Padam