Jumaat, 20 September 2019

Sepandai-pandai Tupai Melompat...

Clever clever squirrel jump, akhirnya dia masuk ke dalam perangkap tikus jua πŸ˜‚


Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, dalam entri ni cheq nak kongsi tips sikit pasai kawalan haiwan perosak selain dari hat yang lebih normal tu (macam tikus, lipas, cicak, lalat dan lain-lain yang lebih common tu). Ya, tupai pun termasuk dalam kategori haiwan perosak ni sebab dia boleh tebuk dan makan buah-buahan yang ada di dusun, curi makanan orang dan buat sarang di dalam bumbung rumah orang πŸ˜…

Kalau dah 'ramai' dan sakan sangat jumlah tupai yang ada di dalam kawasan rumah hangpa tu, hangpa boleh la try pasang perangkap tikus ja. Boh umpan buah kelapa yang dipotong dan isinya masih melekat pada tempurungnya tu πŸ₯₯πŸ˜„

Bercakap pasai peribahasa Melayu, selain "sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua", si tupai ni kan famous dengan peribahasa negatif lain yang berbunyi "bagai kelapa ditebuk tupai" kan, haa... tupai ni memang suka makan buah nyoq/kelapa pun, maka gunalah umpan kelapa untuk memerangkap tupai ni. Dia akan akhirnya jatuh masuk ke dalam perangkap jua πŸ˜‚

Sekian, selamat mencuba. Semoga entri ini dapat membantu mereka yang mengalami masalah kebanjiran tupai yang melampau di kawasan kediaman masing-masing. Kepada hangpa yang rasa kesian kat tupai yang comei ni, jangan risau jangan khuatir naa... tupai ni tak akan dibunuh, sebaliknya dia akan dilepaskan di kawasan hutan yang jauh dari tempat kediaman orang lain 😎


Jumpa lagi di lain entri!
πŸ™‹

18 ulasan:

  1. Balasan
    1. Thank you for always dropping by 🎈

      Padam
  2. kalu time bdk2 dulu kt kg rasanya tupai mmg byk. laa ni tgk mcm da kurang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak banyak pokok buah-buahan kot kat kampung tu sekarang? Kalau banyak sumber makanan tupai ni, memang tak akan berkurang la jumlah depa ni kat situ 😬

      Padam
  3. tupai rupanya...
    kemain laju lari
    kalau nampak org...
    tak dan kejar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Perangai haiwan perosak memang macam tu la πŸ˜‚

      Padam
  4. Tupai ni kalau musim buah..makin ramai bw sedara kan..hehe

    BalasPadam
  5. Tupai comel..teringat chipmunk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Comei tapi menyusahkan orang tak guna jugak πŸ˜‚

      Padam
  6. Kalau kat dusun, wak pasang perangkan pakai umpan isi durian.
    Mesti kena punya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Uiii kelasss tupai kat dusun WP, makan durian tuu πŸ˜†

      Padam
  7. kat rumah pun banyak tupai juga..suka tgk tupai ni..laju sungguh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau setakat sekoq dua tu takpa lagi la, ni kalau dah ramai sangat tu tensen jadinya πŸ˜…

      Padam
  8. Nak tupai tu. Ada lagi dak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah hantaq pi lepaih kat hutan dah hari tu πŸ˜‚

      Padam

Komen hangpa tanggungjawab hangpa la naa, timakasih sudi singgah sini ❤

Popular 30 Hari Lepas