Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, pernah makan daun Mulberi goreng celup tepung dak? Hangpa kenai dak pokok Mulberi tu macam mana? ππ
Rezeki cheq datang bergolek lagi kelmarin apabila ada orang bagi beberapa ranting pokok Mulberi hasil cantasan (atau pemangkasan) dari pokok Mulberi beliau yang semakin membesar dan meninggi itu. Daripada dia buang begitu saja ranting-ranting yang lebat berdaun tu, lebih baik dan lagi afdhal jika diberikan pada orang yang tahu menghargai daun Mulberi ni sebagai lauk yang istimewa, kan? Rezeki jangan ditolak π¬✨
▶ Bahan-bahan:
✎ Daun Mulberi (secukupnya)
✎ Tepung Tempura Serbaguna (setengah cawan)
✎ Air (lebih kurang 200ml)
✎ Minyak kelapa sawit (secukupnya untuk deep-frying)
▶ Cara-cara:
1. Petik daun dari rantingnya dan basuh setiap helaian di bawah air paip yang mengalir.
2. Bancuh tepung tempura serbaguna dengan air secukupnya (jangan bagi jadi pekat, cair sikit tak apa). Celupkan setiap daun di dalam sebatian tepung tempura ini dengan sekata.
3. Panaskan minyak masak dalam kuali di atas api sederhana besar, kemudian gorengkan setiap daun Mulberi yang telah dicelup tepung tadi dengan berhati-hati. Setiap daun cuma akan mengambil masa beberapa saat saja untuk mengeras dan menjadi rangup. Angkat keluar dari minyak apabila minyak sudah tidak bising dan marah-marah π¬
Sekian, beginilah cara cheq membuat DAUN MULBERI GORENG TEMPURA yang mudah, cepat dan semestinya mengikut selera cheq. Maaflah kalau resipi ni tidak mengikut selera hangpa noo... cheq recommend hangpa makan ni dengan nasi panas-panas atau bubur nasi, atau pun oatmeal. Buat cicah sos cili dengan mayonais pun layannn.. πππ»✨
Jumpa lagi di lain entri!
π
Daun mulberi celup tepung. Huhu... Rangup² cicah mayonis plus sos... Sedap tu. Tapi tak pernah lagi try.
BalasPadamSerius sedap! Cuba la nanti bila ada peluang berjumpa dengan pokok Mulberi hihi ππ
Padamhantar laa sikit ke sini. kami nk rs jgπ
BalasPadamKalau kita berjiran kan, cheq dah hantaq dah tau..π
PadamTak pernah makan..yg pernah mkn daun bayam celup tepung..
BalasPadamYang ni rasanya lebih sedap lagi dari daun bayam tu KakNo, cubalah nanti bila ada peluang π
Padamxpe kite berjiran dlm syurga nntπ
PadamSayu ja cheq membaca komen cik anies ni, terharu pun ada hihi π€π
PadamTak pernah rasa dan tak tahu langsung daun mulberi boleh dimakan..
BalasPadamNampak rangup seperti daun bayam goreng.. Lepas ni misi LZ mencari pokok mulberi..
Cari jangan tak cari LZ, memang sedap ni πππ»
PadamTak sangka boleh goreng daun mulberi macam ni. Biasanya tengok bayam goreng tepung je.
BalasPadamCheq pun tak sangka daun mulberi goreng ni rasanya sedap sampai macam ni, baru tahu dalam bulan ni ja bila ada orang cakap daun mulberi sedap kalau digoreng celup tepung π
PadamNampak sedap pula.. Pasti ranggupkan...
BalasPadamRangup dan sedap! ππ»✨
Padamlain macam.. tak pernah makan lagi gini... nmpk sedap
BalasPadamMemang sedap ni (bagi orang yang suka makan makanan bergoreng la hihi), rugi kalau tak dicuba π
Padamdaun mulberi celup tepung tak pernah buat la tapi buat ulam ada la..hehe
BalasPadamsalam kenal dari www.umifuzy.com
Buat ulam pun boleh kan, memang special la daun ni ππ»
PadamSalam kenal kakFuzy, cheq dah lama follow blog kak π
Daun yg muda saja atau boleh juga yg tua?
BalasPadamJangan pilih daun yang tua sangat ja sudahlah π¬
Padam