Selasa, 1 Oktober 2019

Panda Datang Membawa Nasi Kukus Daging Bakar Thai

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, hangpa suka makan daging bakar hiris nipis-nipis pastu cicah dengan sos special ala Thai dak? Haaa... dalam entri kali ni izinkan cheq untuk berkongsi dengan hangpa semua kat mana ada juai Nasi Kukus Daging Bakar Thai yang boleh tahan sedap kat negeri Perlih nih... πŸ˜‹

Set Nasi Kukus Daging Bakar Thai (RM12.90) dari restoran Nasi Kukus Buloh Kuning, Perlis.

Jumaat, 20 September 2019

Sabtu, 7 September 2019

Burger Ayam Terhangat Sensasi Korea Marrybrown yang memang Hangat

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua πŸ™‹πŸ˜„

Dalam entri yang sebelum ni, cheq dok cerita pasai Korean Sensasi Ayam Terhangat Marrybrown kan... well, entri kali ini ialah berkenaan burgernya pulak πŸ˜†πŸ”πŸŸ

Ahad, 1 September 2019

Ayam Terhangat Sensasi Korea Marrybrown Kembali Lagi Buat Seketika Cuma

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, Korean Sensasi Ayam Terhangat Marrybrown kembali lagi pada tahun ini! Fuhhh... sipi-sipi saja cheq hampir terlepas nak kejar menu Marrybrown yang ini... πŸ˜†πŸ—πŸ—

Jumaat, 23 Ogos 2019

Pabila Kelapa dan Mangga Bertemu lalu Membeku Bersama

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, sekejap saja dah nak habis pun bulan Ogos kan, rasa macam dekat sangat dah tahun 2020 nak menjelang tiba kan... huishhh begitu cepatnya masa berlalu... rasa macam seram pun iya jugak... πŸ˜…⌚⏳

Okeh, cheq nak bercakap pasai makanan lagi, kali ni kita masuk topik makanan pemanis mulut (aka dessert) pulak. Hangpa dah pakat cuba aiskrim WALL'S ASIAN DELIGHT - COCONUT MANGO belum? πŸ˜ŽπŸ˜‹❄

WALL'S ASIAN DELIGHT - COCONUT MANGO - RM3.00 (Harga dari Kedai Serbaneka U-Station)

Ahad, 18 Ogos 2019

Ramen Kimchi SAMYANG campur Telur Onsen jadinya Mantap!

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam pertengahan Zulhijah dan salam kembali semula ke sekolah buat mereka yang terlibat, cuti sekolah dah habis... 😬🎈

Entri cheq kali ni ialah berkenaan mi segera Korea dari jenama yang sangat glamour tu, apa lagi kalau bukan SAMYANG kan, tapi yang ni versi yang tak pedas langsunglah... yang ni SAMYANG perisa Kimchi. Dah pernah cuba belum? πŸ€€πŸ˜‹

SAMYANG Kimchi Ramen: 5 peket x 80g (RM9.99 : Harga dari Giant Hypermarket)

Ahad, 4 Ogos 2019

Ikan Sardin Jepun Taruh Atas Telur Ayam dan Nasi di SUSHI KING

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, topik entri cheq kali ini ialah berkenaan menu item terkini yang seterusnya dari Sushi King, iaitu ikan sardin Jepun taruh atas telur ayam dan nasi... πŸ˜†πŸŸπŸ³πŸš

Perhatian cheq tertumpu kepada Mentaiko Hotate Yaki, iaitu kekapis bakar bersama telur ikan kod masin (RM14.96) dan Japanese Iwashi Kabayaki Don iaitu ikan sardin Jepun taruh atas telur ayam dan nasi (RM16.12). Yang kekapis bakar tu cheq dah review dalam ENTRI YANG SEBELUM NI. Entri kali ni nak fokus pada Japanese Iwashi Kabayaki Don πŸ˜†

Ahad, 28 Julai 2019

Kekapis dan Telur Kod bersama Teh Hijau Panas di SUSHI KING

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, selera cheq hendak melantak menikmati makanan Jepang telah muncul lagi menerjah ke minda, maka topik entri cheq kali ini ialah berkenaan menu items yang terkini di Sushi King! πŸ˜†πŸ±πŸ΅

Perhatian cheq tertumpu kepada Mentaiko Hotate Yaki, iaitu kekapis bakar bersama telur ikan kod masin (RM14.96) dan Japanese Iwashi Kabayaki Don iaitu ikan sardin Jepun taruh atas telur ayam dan nasi (RM16.12). Yang Kabayaki Don ni cheq pilih untuk bungkus bawa balik, nanti cheq review hat tu DI LAIN ENTRI. Entri kali ni nak fokus pada kekapis + telur ikan kod masin πŸ˜†

Isnin, 22 Julai 2019

Barang Apa Paling Susah Nak Jumpa Bila Hakak Nak Beli?

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, haa tudia tudiaa berjela semacam saja kan tajuk entri cheq kali nih?? Ni entri nak mencarut merungut dan mengeluh sikit, atau dalam bahasa omputihnya "rant" ... πŸ˜£πŸ˜€πŸ˜«

Merujuk kepada tajuk entri di atas, to me la kan... barang yang paaaling susah nak jumpa bila hendak dibeli selepas hati dah tangkap cintan kat si barang itu ialah.....

Ahad, 14 Julai 2019

Apa Ada Dalam Paper Bowl Itu?

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, entri review makanan datang lagiii (ya, topik makanan ni memang menarik sangat) πŸ˜‚πŸ˜‹. Hangpa dah pakat cuba menu KFC snek jimat GO BOWL? 🍟+πŸ— = πŸ˜„

KFC Original GO BOWL - RM3.90 (ala carte, takeaway)

Ahad, 7 Julai 2019

Susu Campur Kurma Rasanya Apa?

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, hari ini sudah pun masuk seminggu kita berada dalam bulan Julai... begitu cepatnya masa berlalu kan... πŸ€“⌚⏳

Okeh, cheq nak cerita pasai minuman pulak kali ni... ada sesiapa kat sini yang sudah pernah minum produk minuman Susu Segar Kurma FARM FRESH? πŸ₯›πŸ˜ŽπŸ˜‹

FARM FRESH KURMA 700g - RM7.83 (harga dari GIANT Hypermarket)

Sabtu, 29 Jun 2019

Gegelang Bawang Goreng Domino's yang SO-SO...

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, kita sudah pun berada di penghujung bulan Syawal. Semua sudah pakat selesai Puasa Enam masing-masing belum? Cheq tinggal lagi satu hari untuk menyempurnakannya... πŸ€“πŸ˜†

Baiklah, entri cheq kali ini ialah berkenaan gegelang bawang goreng pula... πŸ˜‹πŸ§„πŸ§„

Garlic cheese onion rings (Domino's side order) - RM8.90

Jumaat, 21 Jun 2019

Cheese! Sedapnya Kek Keju Beri Biru DOMINO's...

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, ada yang masih berada di dalam mood raya sambil menjamu selera di rumah-rumah terbuka sempena bulan Syawal ini? Cepatnya masa berlalu haa dah pun masuk 17 Syawal kita hari nih. Pada yang berhajat nak berpuasa enam tu, haa eloklah pakat cepat-cepat selesaikannya sebelum Syawal kata "selamat tinggal". Anyway... hangpa dah cuba dessert DOMINO's yang meleleh-leleh kejunya ni belum? Blueberry Cheesecake namanya... πŸ˜‹πŸ§€πŸ’œ

Blueberry Cheesecake (Domino's dessert) - RM11.90

Jumaat, 14 Jun 2019

Bila Ayam Cakap Korea Bunyinya Apa? AYAMHASEYO!

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, ada yang masih seronok beraya lagi ka sekarang ni? Cepatnya masa berlalu haa dah pun masuk 10 Syawal hari nih... anyway ada yang sudah mencuba menu DOMINO's yang agak terbaru - Ayam Haseyo (versi baru) ni? Sensasi menu ayam goreng ala Korea nampaknya telah muncul kembali di DOMINO's PIZZA... πŸ˜†πŸ—πŸ—πŸ—

Ayam Haseyo (Chicken Wings Haseyo) - RM14.90 

Ahad, 9 Jun 2019

Salam 5 Syawal 1440H

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir dan Batin cheq ucapkan kepada semua umat Islam yang singgah mai menjenguk ke blog cheq yang picisan ini.. πŸ˜†πŸ€πŸ»πŸ’•

Lemang 'tunjuk' (beli) dimakan sama serunding ayam dan daging (juga ditunjuk/beli) sempena Aidil Fitri 1440H πŸ˜‚

Khamis, 30 Mei 2019

Berbuka dengan Domino's Ssamjeang Beef Pizza

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, pejam celik pejam celik, sibuk-sibuk kalut sana kalut sini, dah pun masuk hari ke-25 kita berpuasa di bulan Ramadhan ni noo... lagu hari raya pun semakin rancak dimainkan sini sana... 🎼🎡🎢

Okeh, cheq nak sembang pasai makan-makan lagi nih (warning siap-siap ni)... bagi yang tengah berpuasa tu mohon bersabaq dan jangan hangin dengan cheq naa, nanti masuk waktu berbuka nanti bolehlah pi singgah ke cawangan DOMINO's PIZZA yang paling hampir untuk order menu yang cheq nak review ni: Ssamjeang Beef Pizza... πŸ•πŸŒΆπŸ˜‹

Domino's Ssamjeang Beef Pizza (regular size with New York crust) - RM35.40

Jumaat, 24 Mei 2019

Aiskrim Campur Jelly Jadinya Apa?

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, hari ni sudah pun masuk hari ke-19 kita berpuasa di bulan Ramadhan yang mulia ini... begitu cepatnya masa berlalu kan... πŸ€“⌚⏳

Okeh, cheq nak bercakap pasai makanan lagiii (warning siap-siap ni)... bagi yang tengah berpuasa tu mohon bersabaq dan jangan hangin dengan cheq pleaseee, masuk waktu berbuka nanti bolehlah pakat pi singgah ke cawangan KFC yang paling hampir untuk order aiskrim special yang cheq nak review ni: KFC Jelly ICE CREAM... πŸ¨πŸ˜ŽπŸ˜‹

KFC Jelly ICE CREAM - RM2.90

Khamis, 16 Mei 2019

Zinger Lada Hantu KFC Bun Dia Kaler Merah

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, pejam celik pejam celik, sibuk-sibuk kalut sana kalut sini, dah pun masuk hari ke-11 kita berpuasa di bulan Ramadhan ni noo... cepatnya masa berlalu kan... πŸ€“⌚⏳

Okeh, cheq nak bercakap pasai makanan lagi nih (warning siap-siap ni)... bagi yang tengah berpuasa tu mohon bersabaq dan jangan hangin dengan cheq naa, nanti masuk waktu berbuka nanti bolehlah pi singgah ke cawangan KFC yang paling hampir untuk order menu yang cheq nak review ni: KFC Ghost Pepper Zinger... πŸ”πŸŒΆπŸ˜‹

KFC Ghost Pepper Zinger (RM10.40) - a' la carte take away, single burger.

Rabu, 24 April 2019

SEGMEN BLOGWALKING TWJ APRIL 2019

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, cheq nak habaq kata cheq join segmen blogger lagiiii... kali ni segmen blogwalking cik Jannah Ramli (The Wonderful Jannah) pula πŸ’πŸ»‍♀️✨✨


Ahad, 21 April 2019

Salun Muslimah yang Bagus di Kangar, Perlis

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, hari hujung minggu macam ni cheq nak sembang pasai kedai gunting rambut muslimah yang best pula! Haa... asyik dok sembang pasai makanan saja pun tak elok juga kan, kita tukaq topik pasai kecantikan wanita la pulak... πŸ’πŸ»‍♀️πŸ˜†✨

AMMARA HAIR SALON (tingkat atas) | Salun Rambut Muslimah di Kangar, Perlis

Ahad, 14 April 2019

Daun Mulberi Goreng Tempura Sedap Sangat!

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, pernah makan daun Mulberi goreng celup tepung dak? Hangpa kenai dak pokok Mulberi tu macam mana? πŸ˜‹πŸ˜‚

Dari kiri ke kanan - Daun Mulberi yang dipetik kemudian dibasuh | Tepung tempura serbaguna cap Double Swallow | Daun Mulberi dicelup dalam bancuhan tepung tempura kemudian digoreng dalam minyak kelapa sawit | Daun Mulberi Tempura siap dimasak dan dihidang

Selasa, 9 April 2019

Terbang ramai-ramai ni nak ke mana?

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, eh laa dah masuk bulan April dah noo... aduih tak terkejaq cheq nak hapdet blog selalu. Dalam bulan lepas cheq cuma post dua ketui entri saja, jadi laa kan... dari takdak langsung kaaan... (tidak! tak buleh lagu ni... bulan ni kena upkan jumlah entri! Mesti!) πŸ˜‚πŸ˜¬

Ni haa terbangnya (rujuk pada tajuk πŸ˜‚)... burung layang-layang (agaknya lah) tengah kalut terbang sambil makan kelkatu. Kejadian ni berlaku pada petang Sabtu yang lepas di sekitar Jejawi, Perlis πŸ˜„

Selasa, 19 Mac 2019

Jalan-jalan Cari Sushi di Perlis

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, cheq tukaq selera makan la pulak sekali-sekala... pekena makanan Jepun pun best juga kan... πŸ£πŸ€πŸšπŸ˜‹

SUSHI KING cawangan Kangar, Perlis πŸ‘✨

Ahad, 3 Mac 2019

Kerepek Pisang Tanduk Rangup cara Cheq

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, salam bulan Mac! Cheq mulakan bulan ni dengan entri masak-masak sajalah naa, dengan entri kerepek pisang tanduk rangup. Hangpa kenai dak pisang tanduk tu rupa dia macam mana? πŸ˜„πŸ‘‡πŸ‘‡
Sila tengok gambaq kolaj ni dari kiri ke kanan dan atas ke bawah naa... ni merupakan proses penukaran dua biji pisang tanduk muda yang bersaiz gergasi ke kerepek pisang yang cukup sedap dan rangup! 🧐✨

Sabtu, 23 Februari 2019

Kuetiow Kungfu Sedap di Jalan Seri Lanchang, Perlis

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, pernah dengar masakan yang diberi nama Kuetiow Kungfu dak? Haaa... dalam entri kali ni izinkan cheq untuk berkongsi dengan hangpa semua kat mana ada juai Kuetiow Kungfu yang sedap di dalam negeri Perlih nih... πŸ˜‹

Kuetiow Kungfu dari restoran Zainonfetry di Jalan Seri Lanchang, RM6 sebungkoih. Power baqhang... πŸ‘✨

Jumaat, 15 Februari 2019

Aiskrim Kuda Bertanduk Satu

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, sudah cuba aiskrim WALL's UniCornetto yang tengah meningkat popular sekarang ni? Mesti ramai dah pakat mencuba aiskrim WALL'S yang terkini ni kan? Cheq ja kot yang baru sempat nak merasa. Punya laa takmau terlepas kapal, sana sini ada review eskrem ni... cheq pun nak la buat review jugakkk πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

WALL's UniCornetto - RM3.20. Unicorn la pulak noo... layan ja lah, aiskrim ni Halal tau, jangan pi kata tak Halal pulak naa... πŸ˜‡

Jumaat, 8 Februari 2019

Ciplukan? Natang apa tu?

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, ada yang masih dok seronok bercuti beraya Cina lagi ka? πŸ‘²πŸ‘²πŸ‘²

Dalam entri kali ni cheq nak berkongsi cerita pasai Ciplukan atau nama lainnya 'Morel berry'. Buah ni termasuk dalam kategori buah liar dan selalunya tidak dipedulikan oleh orang kita (termasuklah cheq hihihi) 😬

Ahad, 20 Januari 2019

Bila Tengah Blur Nak Makan Apa

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, sekarang ni dahhh pun masuk ⅔ bulan Januari tahun 2019 kan, laju sungguh laa masa berlalu πŸ˜…. Entri cheq kali ni lebih kepada nak tahu menu KFC apa yang hangpa cenderung untuk order apabila tengah blur atau takdak idea nak makan apa-apa menu yang spesifik di KFC... boleh pulak macam tu noo, ka cheq sorang ja yang selalu ada perasaan blur dalam bab nak order makanan ni... πŸ˜…

KFC Twister Box, RM15.50 (dine-in) dengan minuman Iced Lemon Tea. Twister ialah menu Kepci yang cheq cenderung untuk order apabila masuk KFC tapi tak ada keinginan nak cuba menu apa-apa secara spesifik. Kiranya KFC Twister ni dah jadi macam 'standard menu' bagi cheq la bila ada perasaan macam nak makan Kepci, ataupun bila nak jumpa member lama pastu bercadang nak lepak sambil makan-makan di Kepci... πŸ˜‚

Ahad, 13 Januari 2019

Resepi Pincuk Terung Pipit Cara Cheq

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, pernah makan PINCUK tak? Hangpa kenai dak PINCUK tu benda apa?  πŸ˜‹πŸ˜‚

Pincuk Terung Pipit, cara cheq... πŸ˜ŽπŸ‘Œ

Sabtu, 5 Januari 2019

Dua Ribu Sembilan Belas dahhh...

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, selamat tahun baru 2019!!! πŸŽ‰πŸŽŠ✨



via GIPHY
Sumber gif: Hazelnut Blvd via giphy.com


Hadoih laa, hari ni baru 'dan' cheq nak update blog aih, banyak perkara cheq nak kena bagi settle dari hujung tahun lepas sampai la ke awai tahun ni, busy sungguh aih noo πŸ˜…... Alhamdulillah hari ni boleh la cheq nak rilek-rilek sikit sambil meng-update blog cheq yang baru berumur lebih kurang 4 bulan nih 😎...

Popular 30 Hari Lepas