Ahad, 23 Disember 2018

Antara Penyebab Insomnia dan Kemurungan adalah...

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, ada yang sudah tahu pasai kesan-kesan negatif 'blue-light' atau cahaya biru yang kita dok biasa tenung lama-lama setiap hari siang dan malam kat gajet-gajet elektronik kita yang canggih-manggih belaka tu? πŸ“±πŸ’»πŸ“±

Boleh juga tonton video ini di YOUTUBE

Sabtu, 15 Disember 2018

Cerita Jalan-jalan Cari Bunga di Bulan Julai

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, sebelum masuknya tahun baru 2019 yang semakin hari semakin menghampiri kita ni, cheq nak berkongsi cerita sikit pasai Pesta Orkid dan Flora UTC Perlis yang telah berlangsung di Kangar dalam bulan Julai yang lalu. Sempat jugalah cheq terjah pesta flora yang berlangsung selama 10 hari di hujung bulan Julai lepas tu, meriah sungguh la pesta tu dengan pelbagai jenis pokok bunga (kebanyakannya orkid lah) dan anak pokok buah-buahan yang cukup menarik hati para pengunjung yang gemar bercucuk tanam dan sukakan bunga-bungaan 🌹🌺🌻

Khamis, 6 Disember 2018

Segmen Blog Review 2018

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, cheq nak habaq kata cheq join segmen blogger lagiiii, kali ni segmen blog review pula... hihi 😁

Sabtu, 1 Disember 2018

Ayam Rangup Gochujang Pedas KFC la pula!

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, pejam celik pejam celik dahhh masuk bulan 12 noo, dah nak masuk tahun 2019 dah kita ni. Cepatnya masa berlalu kan... anyway ada yang sudah mencuba menu KFC yang terbaru - Spicy Gochujang Crunch? Sensasi menu ayam goreng ala Korea nampaknya telah muncul kembali  di KFC chu' olls, i olls pun terjah laaa hihi... πŸ˜†πŸ—πŸ—πŸ—

KFC Spicy Gochujang Crunch - set combo 3 ketul ayam dengan harga yang tak sampai RM17 pun. Dalam set ni ada 3 ketul ayam, ada sos gochujang madu pedas (yang tak pedas mana pun),  ada coleslaw, ada kentang putar dan juga minuman (cheq pilih mango drink) πŸ‘

Ahad, 25 November 2018

Resepi Makaroni Berkeju Cara Cheq

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, ada yang tidak suka makan makaroni ka? Cheq bukanlah di kalangan orang yang tidak suka makan makaroni. Segala jenis pasta cheq balun saja... makaroni, spaghetti, lasagna, semua pun cheq boleh makan dengan hati yang gumbira dan berbahagia sekali, janji HALAL saja cheq pun ON! πŸ˜‹πŸ˜‚

Gambar no.1: Rebus makaroni bersama bawang putih dan sosej mini. Gambar no.2: Makaroni yang direbus sudah sedia untuk diangkat dari api dan ditos. Gambar no.3: Makaroni siap dihidang setelah digaulkan dengan keju Cheddar parut, daun parsley kering dan garam bawang putih (garlic salt). Hirisan tomato mentah menjadi penyeri hidangan.

Ahad, 18 November 2018

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, nah! Ada seorang cik adik blogger cute muda remaja ni sedang menganjurkan sebuah Giveaway yang mana hadiahnya ialah buku planner untuk tahun 2019... πŸ’πŸ“—πŸ“˜

Jumaat, 16 November 2018

Sandwich Aiskrim Walls yang Berkartun

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, suka makan aiskrim jenis sandwich tak? Ada yang sudah pernah makan WALL'S Ice Cream Sandwich - Vanilla & Chocolate yang ada gambar-gambar kartun lucu ni? πŸ’πŸ’πŸ’
WALL's ICE CREAM SANDWICH - Vanilla & Chocolate | No.1: Muka depan produk. No.2: Muka belakang produk. No.3: Logo HALAL oleh Majelis Ulama Indonesia. No.4: Intinya aiskrim cokelat dan vanila. No.5: Kartun lelaki sedih tidak bersemangat berjalan seorang diri di pantai tapi bila ternampak ada cewek, terus dia berubah jadi macho perkasa. No.6: Mula-mula dari belakang disangkanya cewek cantik rupa-rupanya cowok yang berambut panjang... hancur luluh hatinya kecewa πŸ˜‚

Selasa, 13 November 2018

Sambungan Pantun Menjernihkan Keadaan

Diberi kita gelas diambilnya permata
Dilarikannya jam Rusia selain sepatu
Bukan tidak ikhlas menolong semata
Cuma ragamnya manusia tidak menentu

Pinta adik dibelikan Prada
Prada terlihat menawan sekali
Berbuat baik kenalah berpada-pada
Berbuat jahat jangan sesekali

~~~

Khamis, 1 November 2018

Burger Oblong Kambing di Warung Rumbia, Jejawi Perlis

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, pejam celik pejam celik dahhh masuk bulan sebelas noohh. Hampa makan apa malam ni? Cheq makan burger oblong kambing, tapau dari Warung Rumbia yang ada di Jejawi tu sat tadi πŸ˜‹

Burger oblong kambing (biasa) di gerai BURGER PORT yang beroperasi di Warung Rumbia - Jejawi Perlis. Pada harga RM6.50, ianya berbaloi, sedap lagi mengenyangkan πŸ‘

Ahad, 28 Oktober 2018

Resepi Ayam Goreng Pedas Korea

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, ada yang sudah cuba membuat ayam goreng pedas Korea sendiri? Kalau sudah pernah cuba membikinnya, apakah hasilnya? Menjadikah? Kurang menjadikah?? Kelaut teruskah??? πŸ˜†πŸ˜‚πŸ—πŸ—πŸ—

Isnin, 15 Oktober 2018

Semerah Delima

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, bilakah kali terakhir hampa makan buah delima? πŸ˜„

Selasa, 9 Oktober 2018

GPC Kawaii Octopus Giveaway

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, ada seorang blogger comel ni sedang menganjurkan sebuah GIVEAWAY plushie comel berbentuk sotong kurita di blognya GreennnPanda Craft... πŸ™πŸ™πŸ™

http://greennnpandacraft.blogspot.com/2018/10/gpc-kawaii-octopus-giveaway.html

Sabtu, 6 Oktober 2018

Kepak Ayam Goreng Korea versi Marrybrown

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, ada yang sudah mencuba menu MARRYBROWN terbaru - Kepak Ayam Terhangat KOREAN? πŸ—πŸ—πŸ—

Set Kombo Ayam Korea Mb yang berharga RM16.90 ini mengandungi 6 ketul ayam goreng Korean (bahagian kepak), kentang goreng berperisa kimchi (jumlah sederhana) dan segelas minuman ringan berais (cheq pilih Iced Lemon Tea) πŸ‘

Isnin, 1 Oktober 2018

DIY - Gunting Rambut Sendiri

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, ada yang sudah pernah cuba menggunting rambut sendiri dak? 😎

Sumber gif: GIPHY

Sabtu, 29 September 2018

SEGMEN BLOGLIST RASA DAN TIPS OKTOBER - DISEMBER 2018

Assalamualaikum semua warga bloggers Malaysia yang budiman semua, jom sertai Segmen Bloglist yang dianjurkan oleh blog Rasa dan Tips. Boleh klik pada banner segmen beliau di bawah ini untuk ke blog penganjur. Jom pakat join ramai-ramai, tarikh akhir untuk sertai segmen ini ialah pada 30 September 2018~ πŸ˜„

https://www.rasadantips.com/2018/09/segmen-bloglist-rasa-dan-tips-oktober.html

Sekian, selamat berblog dan jumpa lagi di lain entri πŸ™‹

Jumaat, 28 September 2018

Kebaikan Membawang Putih

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, apakah amalan sihat yang hampa semua selalu buat untuk kekal sihat dan cergas? πŸ’ͺπŸ˜„

Boleh juga menonton video ini di YOUTUBE

Dalam entri ke-3 bagi blog cheq ni, cheq hendak berkongsi kebaikan 'membawang' secara positif, iaitu amalan memakan bawang putih secara konsisten setiap hari πŸ˜‰...

Rabu, 19 September 2018

Ribut Kelmarin di Negeri Perlis

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, warga negeri Perlis telah dikejutkan dengan kejadian ribut angin kencang pada kira-kira jam 10 malam kelmarin. Subhanallah...

Sumber: MetMalaysia

Ahad, 16 September 2018

Salam kenal dari blogger baru

Assalamualaikum warga bloggers Malaysia yang budiman semua, cheq ni orang baru yang turut ingin berblog. Minta lalu sikit... hihi πŸ˜‰

Banyak lagi yang perlu cheq belajar ni dalam dunia berblog... hihi. Sumber gif: giphy.com

Popular 30 Hari Lepas